Preskoči na vsebino


Župnija Svetega Petra

Svete maše:

v mesecu maju so vse maše v tednu zvečer ob 18. uri!
v zimskem času ob 17. uri, od sredine marca do maja ob 18. uri, v poletnem času do sredine septembra ob 19. uri, v jesenskem času ob18.uri,
ob nedeljah sv. maši ob 8. in 10.uri.

Župnijski urad je odprt:
- v TOREK med 9.00 in 11.00,
- v ČETRTEK med 16.00 in 16.30. uro v zimskem času, od sredine marca do konec maja od 17.00 do 17.30, v poletnem času od 18.00 do 18.30, v jesenskem času od sredine septembra od 17.00 do 17.30.
- v PETEK med 9.00. in 11.00.

V navedenem času se lahko osebno oglasite v župnijskem uradu (župnišču), ki se nahaja v neposredni bližini cerkve Sv. Petra v Malečniku (Malečnik 34 zemljevid ).

Lahko pa pokličete na telefon (02) 473 00 38, 041 535 732
ali pišete na elektronski naslov jozeflipovsek1@gmail.com

SVETA MAŠA - 22 min, ki je bila posneta v cerkvi Sv. Petra v Malečniku.

 

Župnija Sv. Petra pri Mariboru sega v leto 1236, ko se prvič omenja kot župnija Sv. Petra na skali.

Župnik pa se prvič omenja 1338. Prvotna cerkev je bila romanska in je bila zgrajena na istem mestu. Ker pa je Drava imela svoj tek mimo našega hriba, kjer je zdaj cesta, je zaradi poplav in spodjedanja hriba, bilo nevarno za temelje cerkve. Šempeterčani so organizirali prošnje procesije in nevarnost je minila. Kasneje so cerkev barokizirali in današnja je dobila pravo podobo v 18. Stoletju pod vodstvom župnika Janeza E. Sittticha.

Budno oko romarja, ki vstopi v cerkev opazi prelep križev pot Tunnnerja in učencev, ki je bil najprej v kapelicah po pobočju. Glavni oltar je delo Flurerja in prikazuje izročitev ključa apostolu Petru. Pod oltarjem so relikvije rimskega mučenca Favstina. V stranskem oltarju pa relikvije škofa Slomška. Čudovite orgle pa so delo mojstra Brandla iz Maribora.

Znamenitost našega kraja je križev pot, ki smo ga pred tremi leti obnovili in ga je dal pozidati takratni župnik Marko Glazer v 19. Stoletju. Romarji dnevno prihajajo na sprehod mimo kapelic ali romarske skupine v postnem času, ki molijo križev pot.

Na hribčku romar opazi obnovljeno cerkev Device Marije na Gorci, ki je iz leta 1493. V glavnem oltarju je kip Marije Pomočnice z Jezusom. Na stropu je vidna poslikava angelov z imeni iz lavretanskih litanij. Po steni pa podobe iz Marijinega, Jezusovega in Jožefovega življenja.

Na obodu so romarji z Marijo, med njimi tudi škof Slomšek in župnik Glazer. Obnovljene orgle so delo mojstra Brandla.

V Grušovi imamo še kapelo Kristusa Kralja, ki sta jo zgradila 1850 brata Fras, kasneje jo je prevzel Maks Damiš st., po njegovi smrti pa sin Maks Damiš. Župnik Alojzij Žalar je uvedel nedeljske sv. Maše v kapeli in zato je bil obisk vernikov vedno zelo dober.
Župnijski pastoralni svetMISIJONSKO SREDIŠČE SLOVENIJE - mariborska misijonska pisarnaMarijina cerkev na GorciKrižev pot na Gorco