Dobrodelnost

V župniji se trudimo pomagati vsem ljudem, ne glede na vero, raso, narodnost ali barvo kože. Z dobrodelnimi projekti in iniciativami sledimo zgledu Jezusa Kristusa, ki je dejal: "Karkoli ste strorili kateremu od teh malih, ste meni storili."


Obisk škofa iz Indije in pomoč malečniških vernikov, avgust 2022
 


Velikonočni zajtrk v Glaserjevem salonu za invalide in osebe z motnjo v duševnem razvoju (20. 4. 2022)

V Glaserjevem salonu v Malečniku sta Župnija Sv. Petra pri Mariboru (Malečnik) in Lions klub Maribor v sredo, 20. aprila 2022, priredila velikonočni zajtrk za sodelavce Zavoda Detel.

Zavod Detel je največji center za vključevanje invalidov v delo v Sloveniji, saj povezuje okrog 140 invalidov v mrežo zaposlitvene in socialne rehabilitacije, ki jo tvorijo zaščitena delovna mesta, program socialne vključenosti in program usposabljanja na konkretnem delovnem mestu. Njihovi sodelavci so pretežno osebe z lažjo motnjo v duševnem razvoju, ki imajo tudi pridružene bolezni.

Sodelavce Zavoda Detel sta spremljali strokovni sodelavki, direktorica zavoda mag. Suzana Zadravec in Vesna Knuplež, prof. def. V Glaserjevem salonu jih je sprejel župnijski upravitelj dr. Sebastijan Valentan. V prijetnem pogovoru so vsi izrazili zadovoljstvo, da je s skupnimi močmi mogoče narediti veliko lepega in dobrega. Spomini so se tudi besed papeža Frančiška, ki je dejal, da je prva človekova poklicanost delati in da to daje človeku dostojanstvo.

Valerija Bračko
 

Predstavniki Župnije Sv. Petra pri Mariboru – Malečnik, Društva malečniških gospodinj in župnijske Karitas so na pustni torek 2022 obiskali Svetovalnico za žrtve nasilja in zlorab Maribor. Uporabnike so v okviru dobrodelne akcije razveselili s krofi, ki so jim jih prinesli. V Svetovalnici so prisluhnili žrtvam nasilja in zlorab ter jim izkazali svojo bližino. Voditeljica Svetovalnice Radojka Hižman in župnijski upravitelj župnije Malečnik dr. Sebastijan Valentan sta se dogovorila, da bodo predstavniki Svetovalnice v prihodnje svoje delo predstavili na pogovornem večeru v Glaserjevem salonu v Malečniku in tako prispevali k širjenju zavesti o strpnosti in spoštovanju človeškega dostojanstva.

Malečniška župnija z župnijsko Karitas in malečniškimi gospodinjami nadaljuje z dobrodelnostjo. Na lanski pustni torek smo obiskali oskrbovance varstveno-delovnega centra Polž v bivalni enoti na Bohovi, v Glaserjevem salonu v Malečniku smo pripravili božični zajtrk za mariborske brezdomce, aktivno pa smo se vključili v zbiranje humanitarne pomoči za Ukrajino.

Valerija Bračko