ŽUPNIJSKA VINSKA KLET

VIDEO

Foto: Anita Kirbiš

Župnijska 3-nadstropna obokana vinska klet je izjemna posebnost in doživetje.

Njena postavitev sega daleč v preteklost. Župnija Sv. Petra pri Mariboru v Malečniku je starodavna. Cerkev se omenja že leta 1236, obstoj župnije pa je izpričan leta 1338. Takrat je gotovo stala tudi že klet.

Župnijska klet ponuja številne priložnosti za kulinarična in vinska doživetja, organizacijo kulturnih dogodkov in različnih prireditev, tudi civilnih porok.


Odlično Glaserjevo vino

Za rezervacijo in pogoje uporabe se obrnite na nas preko kontaktnih podatkov, objavljenih na tej spletni strani (zavihek KONTAKT).


Mariborska vinska kraljica Neža Jarc (v sredini) v župnijski kleti, skupaj s predsednico Društva vinarjev Na zdravje, Malečnik, Urško Bračko, in župnijskim upraviteljem dr. Sebastijanom Valentanom (foto: Kristijan Hrastar)

V sklopu župnijskega kompleksa se nahaja tudi najstarejša delujoča preša v kraju, s katero upravlja vinogradniška sekcija Društva upokojencev Malečnik ob pomoči ostalih društev. Na podboju vrat v prešo je vidna letnica 1846, ko je prešo postavil (preuredil) duhovnik Marko Glaser. Vreteno preše nosi letnico 1848.


Prenovljeno vinsko klet je maja 2023 blagoslovil mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl (foto: Žan Kelbič)


Foto: Žan Kelbič


Foto: Žan Kelbič