ADVENT IN BOŽIČ V MALEČNIKU


Jaslice v Malečniku, december 2022 (avtor: Rafael Kocbek)

Tudi letos Župnija Malečnik pripravlja številne aktivnosti in dogodke v adventnem času, ki je čas pričakovanja rojstva Jezusa Kristusa. 

Večina dogodkov je brezplačnih, za nekaterih pa je potrebna predhodna prijava in dar za poravnanje stroškov. Z darovi na tak način podprete obnovo fasade na župnijski cerkvi Sv. Petra v Malečniku.

Adventni bazar - vsako soboto in nedeljo (02. - 23. 12.) med 17. in 19. uro 

Na Glaserjevi ploščadi se boste lahko ob praznični glasbi sprehodili po deželi lučk, katerih svetloba bo z vsakim dnem bolj naraščala, ob stojnicah popili kakav, čaj ali pa kuhano vino, se posladkali z domačimi piškoti. ki so jih po receptih iz Malečniške kuharice naredili naši otroci, in kupili kak spomin za božič, med njimi tudi unikatne izdelke iz gline Roj Pottery, ročno pletene kape, šale ali nogavice, svoje izdelke pa bodo ponudili tudi člani Čebelarskega društva Malečnik in VDC Polž. V neposredni bližini boste lahko pokukali v župnijsko vinsko klet, kjer Vas bo pričakala posebna razstava Jaslice sveta. Otroci se bodo lahko udeležili delavnice peke piškotov ali pa z animatorko Mašo prebirali adventno-božične zgodbe. 


Ogled razstave Jaslice sveta - vsako soboto in nedeljo (02. - 23. 12.) med 17. in 19. uro (prispevek 3 eur)

V župnijski vinski kleti prirejamo v sodelovanju z Misijonskim središčem Slovenije posebno razstavo: Jaslice sveta, kjer si bo mogoče ogledati preko 20 različnih jaslic iz vsega sveta. Jaslice iz Hondurasa, Malte, Japonske, Brazilije, Venezuele, Vatikana, Peruja in drugih držav so nekaj izjemnega, vsake pa prinašajo veselo sporočilo o Jezusovem rojstvu. Jaslice sveta v župnijski vinski kleti so posebnost in dotik svetega ob spoštovanju do tradicije in vedno novega doživetja božiča. Ta projekt želi Malečnik prikazati kot destinacijo miru in hkrati prispevati k vzdrževanju sakralne in kulturne dediščine v kraju.
 Jaslice iz Slovenije sta pripravila umetniško nadarjena osnovnošolca Lara in Maks Oskar. 


2. in 3. 12. 2023 (od 17. do 19. ure) - otroška delavnica peke peciva (ena delavnica 10 eur). Prijave do 27. 11. na: zupnija.malecnik@rkc.si

Otroci se bodo preiskusili v peki piškotov po recepturah malečniških šolskih sester (Malečniška kuharica). Delavnico bo vodila župnijska gospodinja Anica Žižek. Izdelke bodo lahko odnesli domov, nekaj pa jih bo namenjenih za adventni bazar. 

Pred mnogimi leti se je Alojzija Koletnik, rojena Gornik (1911–2008) udeležila kuharskega tečaja pri šolskih sestrah. V župnijo Malečnik so na povabilo legendarnega dušnega pastirja Marka Glaserja leta 1869 prišle iz Gradca. Njihova duhovna in družbena dediščina je na slovenskih tleh živa še danes – v župniji Malečnik tudi skozi osemdeset strani porumenelih listov skoraj sto let starega, gosto popisanega Alojzijinega zvezka receptov. Z veliko predanostjo Glaserjevega naslednika dr. Sebastjana Valentana in malečniških gospodinj je ta kulinarična zapuščina oživela v uporabni, skoraj zbirateljski izdaji klasične kuharice naših mam kot Malečniška kuharica.


1. in 8. 12. 2023 (med 18. in 19. uro) - prebiranje adventno-božičnih zgodb za otroke (ena delavnica 10 eur). Prijave do 25. 11. na: zupnija.malecnik@rkc.si 

Animatorka Maša bo otroke preko adventno-božičnih zgodb popeljala v skrivnost božiča. Z njimi bo v Glaserjevem salonu ob prijetno zakurjeni lončeni peči prebirala najlepše zgodbe tega skrivnostnega časa. Otroci si bodo privoščili sladki kakav in zapeli prelepe praznične melodije. 


 Obisk Sv. Miklavža v župnijski cerkvi Sv. Petra, 06. 12. 2023, ob 18.00 uri. Prispevek za Miklavževo darilo znaša 5 eur. Prijave do 29. 11. izključno v zakristiji po vsaki sveti maši.


Zornice - 01., 08*, 15. in 22. 12. ob 06.00 uri v župnijski cerkvi Sv. Petra, le na slovesni praznik Marije brezmadežne, 08. 12., bodo zornice v Marijini cerkvi na Gorci

Starejši ljudje radi povedo, kako so se nekdaj v adventnih tednih duhovno in na zunaj pripravljali na božične praznike. Bistveni del te priprave so bile zgodnje adventne maše, imenovane zornice, ki so se jih udeleževali v velikem številu. Niko Kuret poroča, da je bila ta lepa adventna priprava na božične praznike živa predvsem na podeželju. Ljudje so živeli in delali doma, družine so bile velike in zares verne, zato so ves adventni čas prihajali v župnijsko cerkev k adventnim mašam, ki so bile zgodaj zjutraj (ponavadi že ob šestih), že pred zoro (jutranjo zarjo), zato so jim rekli »zornice« ali »svitnice«. To je bila kar velika žrtev, saj je bilo treba v mrzli zimi zgodaj zapustiti toplo posteljo in s v snegu odpraviti v cerkev. In vendar se je dogajalo,da so bile cerkve jutro za jutrom polne kakor ob nedeljah. Ta lep in pomenljiv običaj znova obujamo v Malečniku, zato Vas vabimo, da se nam pridružite v cerkvi, ki jo tisto jutro osvetljujejo le sveče (ni nobene elektrike). Mnogi se duhovno okrepljeni nato odpravijo na delo ali v šolo, nekateri pa se zadržijo v zajtrku v župnišču.  


Glasbeno-vinski večer z IL DIVJI - 07. 12. 2023 ob 18.00 uri na Glaserjevi ploščadi (25 eur)

Društvo vinarjev Na zdravje, Malečnik, prireja harmonijo okusov Malečnika, kjer bo na voljo več kot 20 vzorcev vina lokalnih vinarjev, domača lokalna kulinarika, za glasbo bodo poskrbeli IL DIVJI, ogledali pa si boste lahko tudi razstavo Jaslice sveta v župnijski vinski kleti. Vstopnice bodo na voljo 26. 11. in 03. 12. 2023 po obeh svetih mašah v prostorih Društva malečniških gospodinj (Malečnik 34).


Prižig lučk - 09. 12. 2023 ob 17.30 na trgu pred cerkvijo v Malečniku

Center Malečnika bo zasijal v tisočih drobnih lučkah in naznanil, da pričakujemo rojstvo Jezusa. Lučke bodo prižgali otroci, ki se prihoda božiča najbolj veselijo. Zadonela bo slovenska pesem, na Glaserjevi ploščadi pa boste lahko ob stojnicah popili kakav, čaj ali pa kuhano vino, se posladkali s piškoti in kupili kak spomin za božič, med njimi tudi unikatne izdelke iz gline Roj Pottery in pletenine iz prave volne (ročno delo). V neposredni bližini boste lahko pokukali v župnijsko vinsko klet, kjer Vas bo pričakala posebna razstava Jaslice sveta. 


Luč miru iz Betlehema - 17. 12. 2023 ob 08.00 in 10.00 uri v župnijski cerkvi Sv. Petra

Tudi letos bodo slovenski Skavti k nam prinesli Luč miru iz Betlehema. Dobili jo boste lahko po obeh svetih mašah. 
Leta 1986, ko je Papež Janez Pavel II. povabil predstavnike vseh velikih verstev k skupni molitvi za mir v Assisiju, se je na avstrijski televiziji ORF (Osterreichische Rundfunk), natančneje v njenem studiu v Linzu, začela Luč miru iz Betlehema. Želeli so, da bi v oddaji Luč v temi (Licht ins dunkel), namenjeni invalidnim otrokom, v zahvalo sodelujočim namesto drobnih daril delili plamen iz votline Jezusovega rojstva v Betlehemu. LMB se je pričela širiti med ljudmi, že v letu 1988 pa so pri raznosu sodelovali prvi skavti, v letu 1989 že v veliko večjem številu in bolj organizirano. Prav tako v letu 1989 se je Luč miru iz Betlehema razširila tudi na sosednje države, najprej v države nekdanjega vzhodnega bloka: Poljsko, nekdanjo Češkoslovaško, Romunijo in Ukrajino, danes pa tudi drugam.